Gravid - Fisk och Ost Guide




Fisk du kan äta varje vecka

Av dessa fiskar kan du äta 2-3 gånger i veckan. Välj olika sorter!

 

All odlad fisk
Alaska pollock
Ansjovis
Blåmusslor
Flundra
Hoki
Hummer
Kolja
Krabba, det vita köttet
Kräftor
Kummel
Tillagad fisk, fiskbullar. fiskpinnar
Lax och laxfiskar
Lutfisk (långa)
Makrill
Pangasiusmal
Räkor
Rödspätta
Sardiner
Sej
Sik
Sill, även inlagd
Tilapia
Tonfisk på burk             
Torsk                       




Fisk du inte bör äta så ofta

Av dessa fiskar kan du äta högst någon gång per år!

 

Högst 2-3 gånger totalt/år (kvicksilver)

Högst 2-3 gånger totalt/år (dioxin och PCB)

Abborre
Gädda
Gös
Haj
Lake
Rocka
Svärdfisk
Stor Hälleflundra
Tonfisk, färsk/fryst

 

Strömming, även surströmming
Gravida kvinnor som äter egenfångad fisk
Lax och öring från Östersjön, Vänern, och Vättern och röding från Vättern



Ostar som går bra att äta



 

Hårdost - t.ex Hushållsost, Prästost, Svecia, Västerbottensost,  Herrgårdsost, Emmentaler, Cheddar och Gouda
Parmesanost - från pastöriserad och opastöriserad mjölk
Smältost - i tub och ask
Fetaost - från patöriserad mjölk
Mozarella - nyförpackad
Ricotta - nyförpackad
Halloumi - nyförpackad

Ost i matlagning som upphettas till bubblande het går också bra att äta.




Ostar som du inte bör äta

Listeria är en bakteie som i ovanliga fall kan finnas i vissa ostar. Därför är det bra att under graviditet undvika dessa ostar.

Mögelost -brie, camembert, gorgonzola, chévre, gjord på pasöriserad och opastöriserad mjölk.
Kittost - époisses, livarot, maroilles, munster, reblochon, tilci och vacherin, gjorda på pastöriserad och opastöriserad mjölk. 
Färskost - Brilliant Savarin, Banon de chévre och annan mjuk ost gjord på opastöriserad mjölk.
Fetaost - gjord på opastöriserad mjölk.

Källa: Livsmedelsverket

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback