Gravid - Fisk och Ost Guide
Fisk du kan äta varje vecka
Av dessa fiskar kan du äta 2-3 gånger i veckan. Välj olika sorter!
|
|
All odlad fisk Alaska pollock Ansjovis Blåmusslor Flundra Hoki Hummer Kolja Krabba, det vita köttet Kräftor Kummel Tillagad fisk, fiskbullar. fiskpinnar |
Lax och laxfiskar Lutfisk (långa) Makrill Pangasiusmal Räkor Rödspätta Sardiner Sej Sik Sill, även inlagd Tilapia Tonfisk på burk Torsk |
Fisk du inte bör äta så ofta
Av dessa fiskar kan du äta högst någon gång per år!
|
|
Högst 2-3 gånger totalt/år (kvicksilver) |
Högst 2-3 gånger totalt/år (dioxin och PCB) |
Abborre
|
Strömming, även surströmming |
Gravida kvinnor som äter egenfångad fisk Lax och öring från Östersjön, Vänern, och Vättern och röding från Vättern |
Ostar som går bra att äta
|
Hårdost - t.ex Hushållsost, Prästost, Svecia, Västerbottensost, Herrgårdsost, Emmentaler, Cheddar och Gouda Parmesanost - från pastöriserad och opastöriserad mjölk Smältost - i tub och ask Fetaost - från patöriserad mjölk Mozarella - nyförpackad Ricotta - nyförpackad Halloumi - nyförpackad Ost i matlagning som upphettas till bubblande het går också bra att äta. |
Ostar som du inte bör äta
Listeria är en bakteie som i ovanliga fall kan finnas i vissa ostar. Därför är det bra att under graviditet undvika dessa ostar. |
Mögelost -brie, camembert, gorgonzola, chévre, gjord på pasöriserad och opastöriserad mjölk. Kittost - époisses, livarot, maroilles, munster, reblochon, tilci och vacherin, gjorda på pastöriserad och opastöriserad mjölk. Färskost - Brilliant Savarin, Banon de chévre och annan mjuk ost gjord på opastöriserad mjölk. Fetaost - gjord på opastöriserad mjölk. Källa: Livsmedelsverket |
Kommentarer
Trackback