Gott nytt år. Nu har vi precis smällt i os...

Gott nytt år. Nu har vi precis smällt i oss all god mat! Hur mycket som helst. Måste låta maten smälta lite innan det blir efterrätt och kaffe. Hoppas ni alla har en bra kväll!


Namn till bebis? Ja har fått en fråga om v...

Namn till bebis? Ja har fått en fråga om vi har funderat på något namn till bebis och det har vi verkligen gjort men inte riktigt bestämt oss. Det namn jag har högst på listan just nu är edwin. Det namnet finns på båda våra släkter. Sen om det skulle råka vara en tjej som tittar ut (vi är inställd just nu på en pojk efter ul men man kan inte vara hundra) så gillar jag elize. Det är en blandning av alice och elsa som min mormor och farmor heter. Vill inte bestämma just nu utan vi får se då den pluppar ut och vad som passar vår vackra skapelse :) är det någon som har namn förslag så är dom varmt välkomna!


Lite dålig bild men tänkte visa hur mycket...

img145 (MMS)

Lite dålig bild men tänkte visa hur mycket vi har att skotta. Hela denna väg upp till bilen sen uppe vid bilen är det en hel del. Detta tar på krafterna kan jag lova men skönt då man e färdig. Nu ska jag vila lite innan jag åker in till stan och dejtar mia ;)


vecka 34

Är förvånansvärt pigg. Lite små förkyld men inge allvarligt :)
Känner mig som en 90årig gammkärring ibland då jag ska böja mig framåt och ta mig upp ur soffan.

Vid varje besök framöver mäter man på de flesta MVC blodtryck och urinprov. Däremellan mäter man ditt blodvärde samt blodsocker. Barnets hjärtfrekvens fortsätter barnmorskan att följa kontinuerligt, med start runt v.25 och fram till förlossningen. Nu kanske du märker att dina ringar inte passar längre, att händer och fötter svullnar, detta beror på att vätska samlas i kroppen. Tänk på att inte förvärra det med att använda åtsittande kläder som bromsar blodflödet. Din kropp har ökat mängden blod med 50 % under graviditetens två första tredjedelar men från vecka 34 håller sig blodmängden konstant fram till förlossningen. Omkring denna vecka är moderkakan fullmogen och därefter börjar den åldras.

Barnet är ca 32 cm långt från huvud till stjärt och vikten ungefär 2,3 kg. Det kan skilja på ljus och mörker. Om solen skulle lysa på magen kommer barnet att bada i ett rött sken. Naglarna på de pyttesmå fingertopparna är vassa. Nu kan barnet själv bekämpa lätta infektioner med sitt immunförsvar. Det är för stort att flyta omkring i fostervattnet och rörelserna blir större och långsammare. Ibland kan en del barn fixera huvudet i denna vecka, det vill säga lägga sig tillrätta i bäckenöppningen. Ungefär 3-4% av alla barn lägger sig med stjärten eller benen ned mot bäckenöppningen s.k. sätesbjudning/fotbjudning. Då är det möjligt att en läkare försöker få fostret att vända sig rätt i livmodern, men det sker först i vecka 37 och kallas yttre vändning. Läkaren försöker då genom försiktig massage av buken förmå barnet att göra en kullerbytta i magen. Detta sker i regel på sjukhus under övervakning av mor och barn. Är det tvillingar som ni väntar kanske bara ett av barnen lägger sig med huvudet mot bäckenöppningen, medan syskonet lägger sig intill.

Nu är risken att det börjar kännas mer otympligt än tidigare att gå, det kan vara dags att redan nu planera för efter födseln genom att t ex köpa någon amningsbehå och några amningskläder. Läs mer om vad du bör tänka på när du köper amningskläder.




God jul! Nu har tomten lämnat alla paket! ...

164551_470363356 (MMS)

God jul! Nu har tomten lämnat alla paket! Och oj va snälla vi ha varit! Varmkompost. Skrivare. Pengar. Presentkort. Parfym. Grovis. Mikro/kombiugn. Bebiskläder.kaffepanna som man har ute. Knivar. Batteriladdare till bilen. Och lite små saker :) super nöjd är vi. Kram på er allesammans.


Nu är vi på väg hem från sundsvall. Nog sn...

img143 (MMS)

Nu är vi på väg hem från sundsvall. Nog snabbaste gången. Hittade det vi skulle ha och lite till. Köpte ett fårskinn till lilla bäbis som den ska få mysa på då den kommer ut :)


Sundsvall

Trode inte jag skulle hinna ed att åka ner nå mer nu innan bäbis kommer men som det verkar nu så åker jag och mor ner imorgon. Jag har ju lite barnsaker jag måste handla..Madrass och ska kolla på deras skötväska.
Ikväll blir det en lugn kväll framöfr tv och brasa för att vila ryggen. Jag hoppas det inte blir värre nu! Bästa sättet att försöka få bort det är ju att gå men jag kan ju inte det :(

Bm besök

Allt såg mycket bra ut hos Bm idag. Men allt gick så fort att jag inte fick reda på sf mått eller hjärtljudet och hann inte fråga något. Men har fått en ny tid den 4 så jag hoppas vi kan ta det lite lugnare då så jag hinner fråga allt jag vill veta. Bebisen låg då med huvudet nedåt och putade ut med rumpan mot barnmorskan då hon skulle mäta hjärtljudet :) Inget internet har vi fått än heller :( Det skulle komma igår men icke! Blir till att ringa Telia imorgon om det då inte dykt upp heller och klaga lite...

Bebis på väg redan?

Imorse då jag vaknade vid 6 blev jag lite rädd. Min  vän susanne som nyss fått barn berättade att hennes värkar kändes som mensvärk och det var just det jag kände. Det gick över och kom tillbaka ca 5 ggr innan det gav sig.
Jag var så rädd att det skulle vara dags redan. Men jag hoppas det bara var förvärkar :)
Idag blir det ett besök till BM så jag ska proppa henne med en massa frågor...

Vecka 33

Nu börjar sammandragningarna kännas på. Imorse hade jag ca 4 st på en timme. Inget som är ovanligt eller så men det börjar kännas att det inte är så länge kvar. Ryggen mår inte så bra just nu heller vet inte om det är en nerv i kläm eller nån disk.
Imorgon ska jag till BM på en undersökning som vanligt. Sf mått, pinkprov, vikt och blodprov..



Är detta ditt första barn, så kanske barnet nu lägger sig tillrätta med huvudet nedåt inför förlossningen. För omföderskor kan det ibland dröja ytterligare några veckor. När barnet väl lagt sig tillrätta så brukar det bli lättare att andas och har du haft magbesvär bör även det lätta nu. Däremot ökar trycket nedåt och symtom som stickande känslor i bäckenet kan uppträda.

Ditt barn är ungefär 30 cm långt från huvud till stjärt och väger ca 2,2 kg. Huden börjar ändra färg från röd till rosa och kroppen fortsätter att lagra underhudsfett. Nu ökar inte mängden fostervatten längre utan ligger kvar på den här nivån fram till födseln. Den här veckan växer hjärnan mycket snabbt och barnets huvud ökar ca 9,5mm. Rörelserna i magen känns nu mer som rullningar än sparkar då det inte finns så mycket svängrum längre. Äntligen slipper du de där hårda träffarna mot revbenen.

Har du märkt att dina aktiviteter påverkar barnets beteende! Barnets aktivitetsnivå påverkas av hur mycket eller på vilka tider du äter, din kroppsställning och ljud från yttervärlden. Försök att ha en avslappnande stund varje dag, där du känner efter hur barnet rör sig. Din barnmorska kan tala om hur ofta du bör känna barnets rörelser. Ungefär sex rörelser per timme kan du förvänta dig, men inte under hela dygnets alla timmar.


Här kommer en liten bild på plockmaten frå...

img139 (MMS)

Här kommer en liten bild på plockmaten från gårdagens inflyttningsfest. Pizzasnurrorna och tacochipsen gick åt som smör. Eller aallt gick väl egentligen åt. Snart kommer susanne christian och lilla melissa hit. Hon har redan hunnit bli över en månad! Shit va tiden rusar. Det blir då en massa mys och snusning på bäbis och längta ännu mer efter vår egna..


Snart är julen här.

Nu är det inte många dagar kvar till jul. Vet inte vart tiden runnit iväg någonstans men jag har skönt nog gjort bort alla julklappar. Så nu imorgon och fre blir det bara till att förbereda för inflyttningsfeten som vi ska ha :) Kommer bli så roligt.
Ivarjefall så växer magen på i rasande takt. Det börjar bli en riktig kanonkula nu. Ledsen för att det kommer upp dåligt med bilder men till veckan har vi förhoppningsvis internet och då kommer det nog upp någon bild. Hade tänkt planera in i helgen och ta lite fina kort på magen + jag och Samuel.
Kan inte förstå att det är nära nu och jag längtar ihjäl mig. Vill att den lilla varelse som lever och sparkar i mig ska komma ut så vi få gosa och snusa på dig..

Lakritskola och saffranslängd

Idag har vi bakat en saffranslängd med vitchoklad och gud så god den var! Nu har man något gott att bjuda på då det kommer någon. Sen kokade jag och far lakritskola och det hinner nog bli slut snart. Farligt gott för en gravid kvinna!



Vecka 32

32 veckor har gått och 8 återstår. Håller på att längta ihjäl mig nu! Igår köpte Samuel sitt första plagg och lillskrutten det bev 2 t-shirts en med AcDc och en då det stod Harrock baby om jag inte minns fel :)
Nu kan jag inte längre ligga på sidan. höger sida kan gå bra men vänster går absolut inte. Vaknade på vänster sida igår morse och trode jag skulle dö. Hade så fruktansvärt ont men det gick över då jag fick gå en stund..



Din barnmorska gör vid varje undersökning en bedömning av barnets tillväxttakt och lyssnar på dess hjärta. På vissa håll görs en ultraljudsundersökning den här veckan. Du ökar nu i vikt, snabbare än i något annat skede av graviditeten. Kanske förvånas du över hur stor din mage kan bli. Snart har livmodern intagit det högsta läget som den kommer att ha, ungefär 12cm ovanför din navel.

Barnet är nu ca 29 cm från huvud till stjärt och väger omkring 2 kg. Skulle det födas nu kan det klara sig i kuvös. Kuvös behövs bland annat för att underhudsfettet ännu inte är utvecklat. Nu fungerar barnets fem sinnen och hon eller han kan också vrida på huvudet. Alla inre organ fortsätter att mogna, tånaglarna är färdiga och huvudhåret fortsätter att växa. Barnet sover ca 90-95% av tiden - men under de vakna perioderna tränar den på att öppna och stänga sina ögon. Andningslektioner pågår hela tiden för att stärka lungorna och få dem att mogna. Relativt ny forskning visar att andningsövningarna även stimulerar lungorna att tillverka ett ytaktivt medel, som behövs för att lungorna skall utvecklas på rätt sätt.


Händelserik helg. Har fått upp gardiner. A...

Händelserik helg. Har fått upp gardiner. Alla lampor. Och fått undan lite kartonger. Börjar äntligen se ut som ett hem :) i veckan blir det till att pyssla med det sista och baka med mor och far. Internet kommer inte förren den 20 dec. Så det blir fortsatt dålig uppdatering. :(


Besiktning, fönsterbyte och fredagsmys. Så...

Besiktning, fönsterbyte och fredagsmys. Så ser vår dag ut. Just nu ligger jag ihop kurad med massa täcken och vetekudden och kikar på twillight på en mini tv men de funkar det med :) sen ska vi in till stan för besiktning av lght och jag hoppas vi inte får en massa anmärkningar på städningen. Dom måste väl ha lite överseende med att det är en höggravid kvinna med foglossningar som städat :) ikväll får vi väl se vad som händer. Samuel ska iväg på julfest så jag hoppas nån kan offra sig och vara med mig :)


Glöggmys

Ikväll har vi avnjutit årets första glögg. Gammeldagsglögg och riktigt god var den! Till det var det pepparkakscrisp (chokladdoppat tunnbröd från norrland). DEt blev inte så vi kollade på Eclispe igår så den såg vi ikväll.
Nu blir det till att sussa och se om man har mer energi imorgon än idag..


Varmt bad...

Finns det något skönare än ett varmt bad? Nu när jag har så ont i ryggen njuter jag extra. Så härligt att ligga och koppla av och se lillskrutten röra runt i magen :)   Nu blir det mys framför tvn med te och mackor..

Vecka 31

Kanske börjar du bli något glömsk. Ju närmare förlossningen du kommer, desto mer vänder du din uppmärksamhet mot ditt ofödda barn. Naveln sträcks ut mer och mer, eventuellt börjar den puta ut. Efter förlossningen återfår den sitt normala utseende. Det kan vara bra att veta: Hur andfådd du än känner dig får barnet tillräckligt med syre.

Barnet är ca 28 cm långt från huvud till stjärt och vikten ungefär 1,8 kg. Generellt har barnets kropp vuxit klart, men det behöver fortfarande gå upp i vikt. Hjärnan lägger in en högre växel nu i slutet, för att hinna växa färdigt. Lungorna är det organ som blir färdigt sist. Barnets ögonfärg bestäms ungefär vid den här tiden, men det kommer inte att visa sig förrän sex till nio månader efter födseln. För att pigmenten i ögonen skall färdigbildas behövs det nämligen ljus. Vithyade barn föds i regel med mörkblå ögon och det kan dröja månader innan den verkliga färgen visar sig. De flesta mörkhyade barn föds med bruna eller mörkgrå ögon, som sedan blir mörkare bruna eller svarta under första året. Men just nu förbereds ögonen för livet efter födseln. Ögonlocken är ofta öppna när barnet är aktivt och pupillerna i ögonen vidgas och krymper när det rödaktiga ljuset skiftas och filtreras genom livmoderväggen. Barnet stänger ögonlocken när det är passivt och sover.




Måndag och ny vecka.

Helgerna rusar tyvärr verkligen förbi! Men sån tur är e ju att veckorna går minst lika fort.
Nu är det ju inte länge kvar till jul heller.! Shit jag har ju knappt börjat köpa julklappar. Bara några åt Samuel :)
Ja så mycket mer har jag inte att skriva just nu.. Vi hoppas väl på att få internet nu iveckan då blir det fler inlägg kan jag lova!


66 dagar kvar...

Shit vad tiden bara rusar iväg nu tycker jag. Bara 66 dagar till det beräknade datumet.
Har inte hunnit skaffa alla saker än så jag börjar känna mig lite stressad eftersom jag gissar på att sista månaden kommer jag bara vara sängliggandes och inte orka med så mycket. Tur att det viktigaste är klart iallafall så som barnvagn, kläder, babyskydd, Tullan(dock inte madrass, täcke och kudde), lite små blöjor, och näsfrida..

Är det något ni kommer på som man bör ha hemma då bebisen kommer hem från bb ?

Onsdag

Ska upp och släppa ut hundarna om en stund också så dom får lite frisk luft..
Sen åker vi in till stan då mamma slutat och skjutsar kusin till tåget, ska se om ja får tag på nå julklappar till Samuel :)